Diş Protezi Temizliği İçin 5 Önemli Tavsiye

Diş Protezi Temizliği İçin 5 Önemli Tavsiye

Diş Protezi Temizliği İçin 5 Önemli Tavsiye

Ağız ve diş bakımına günlük olarak ne kadar önem gösterilmeli ise, protez dişlerin bakımı için de aynı özenin gösterilmesi gerekmektedir. Sabit ya da hareketli protezlerde de günlük bakımın aksatılması, ciddi sorunlara yol açabilmektedir.  Bakım ihmal edildiğinde ilk olarak besin artıkları birikir, ardından bu besin artıkları bakterilerin çoğalmasına ve ağız yaralarının oluşmasına yol açabilir. Sabit ve hareketli protez sahipleri de 6 ayda bir mutlaka kontrole gitmelidir.
Diş protezleri ardından ağız ve diş bakımını yapmak, protezlerin ömrünü uzatmakta ve ağız rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Sabit protez kullanan kişilerin protezlerini günde en az 2 kez fırçalamaları gerekir. Protezlerin bakımı için özellikle boş dişlerin yerine gelen gövde bölümlerinin temizlenmesi için özel çift başlıklı diş protez fırçası kullanmaları önem teşkil etmektedir.

Protez diş nedir, niçin yapılır?

Diş protezi, hastanın diş kayıplarında ya da diş etinde meydana gelen sorunların geç kalmış tedavisinde kullanılan, doğal dişin yerini alan ve işlevsel olarak kayıpların geri koyulmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu protez sayesinde hasta rahatlıkla yemek yiyebilir,  dişlerini göstermekten çekinmez ve konuşma işlevlerini yerine getirebilir. Diş protezi; hastanın estetik kaygısını gidermesinde, sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmasında oldukça önemli bir etkendir.

Protez diş çeşitleri nelerdir?

Diş protezlerinin çeşitleri vardır. Hastanın durumuna uygun olan protez çeşidi, yapılan tedaviye göre belirlenmektedir.

Diş protezi çeşitleri ise:

  • Sabit Protezler

Sabit protez kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezlerdir.  Yapıları sabit olduğu için hasta tarafından çıkarılıp takılamaz. Diş hekimi tarafından çıkarılabilmektedir.

  • Hareketli Protezler

En yaygın olarak tercih edilen protezler, hareketli protezlerdir. Ağızda çok fazla diş kaybı varsa hareketli diş proteziz tercih edilmektedir. Hasta bu protez çeşidinde, dişleri kendisi çıkarıp takabilir.

  • Total Protezler

Şayet hasta tüm dişlerini kaybetmişse, total diş protezi uygulanmaktadır.

  • Parsiyel Protezler

Dişlerin birkaçının kaybedildiği durumlarda, parsiyel diş protezi uygulanmaktadır. Burada dişler hastanın ağzına kanca ve tırnak gibi materyallerle sabitlenir.

  • Hassas Protezler

Estetik kaygının en çok giderildiği protez çeşidi hassas protezlerdir. Kısmi diş kayıplarında uygulanmaktadır.

  • İmplant Üssü Protezler

Bu protezler ise; sabit ve hareketli olmak üzere 2’ye ayrılır. Sabit protezler tek ya d daha fazla diş kayıplarında uygulanmaktadır. İmplanttan destek alınarak kron ya da köprü uygulanabilir.

Hareketli olanlar ise ağızdaki dişlerin tamamen kaybedilmesi aşamasında, kemiklerin yetersiz olduğu durumlarda implanttan destek alınarak uygulanmaktadır.

Diş protezinin bakımının önemi nedir?

Protez dişlere de doğal dişler kadar önem vermek, günlük ve rutin bakımını düzenli olarak yapmak gerekmektedir. Protez dişlerinin bakımının yapılmaması, ağız ve dişlerde sorunlara yol açabilirken, protezin ömrünün kısalmasına da yol açmaktadır.

Diş protezi temizliği için 5 önemli tavsiye ise:

  1. Hareketli protez kullanan kişilerin, yemeklerden sonra diş protezini çıkarması ve diş hekiminin öneri doğrultusunda temizlemesi oldukça önemlidir. Aksi halde, protez altında besin artıkları kalabilir.
  2. Ağız kokusu ve diş eti problemleri yaşanmaması için her akşam, uyumadan önce protezin çıkarılması gerekmektedir.
  3. Diş protezini aşındırabilecek ve protezin cilasını bozacak ürünleri kullanmak, protezin ömrünü kısaltacaktır. Protez, deterjan ya da çamaşır suyu gibi zararlı ürünlerle temizlenmemelidir. Piyasada mevcut olan özellikle anti – bakteriyel etkisi bulunan diş protezi temizleme tableti ile protezlerin sabaha kadar bekletilmesi gerekmektedir. Total protezler düzenli olarak, günde en az 2 defa temizleme jeli ile birlikte fırçalanmalıdır. Böylece besin artıkları, sigara, çay ve kahve lekeleri temizlenmelidir. Fırçalama işleminde protezler için özel olarak üretilmiş fırçaların kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırçalama ile yapılan mekanik temizliğin yanında kimyasal olarak da temizlik sağlanacaktır.
  4. Fırçalama işleminde protezlerin kırılmasını engellemek adına, diş protezi havlu ya da su dolu protez kabının içinde temizlenmelidir.
  5. Protez kullanan kişilerin, her altı ayda bir mutlaka bir diş hekimine başvurması ve kontrollerini sağlaması gerekmektedir.

Leave A Comment