Diş protezi nedir, ne işe yarar?

Diş protezi nedir, ne işe yarar?

Diş protezi nedir? Dişler, çeşitli sebeplerle kaybedilebilir. Diş eksikliği; konuşma bozukluğuna, beslenmede olumsuzluklara, yutkunma ve sindirim problemlerine yol açabilir. İyi  çiğnemenin, besin maddelerinin sindiriminde çok önemli olduğu bir gerçektir, Diş protezi ise bu aşamada, kaybedilmiş dişlerin fonksiyon ve estetik kaybını geri kazandırmaktadır.

Diş protezi ne işe yarar?

Diş protezinin esas amacı; yitirilmiş olan fonksiyonların yeniden kazandırılmasını sağlamaktadır. Bozulan konuşma işlevinin ve estetik görüntünün düzeltilmesi, diş protezi ile sağlanmaktadır.

Bunlar dışında ağız sağlığının büyük oranda geri kazandırılması, psikolojik olarak hastanın kendine güveninin geri gelmesini sağlamaktadır.

Protez çeşitleri nelerdir?

1.Sabit protezler (Kron-Köprü protezleri)

2.Hareketli protezler (Bölümlü veya Tam protezler)

3.İmplant üstü protezler (sabit veya hareketli protezler)

Protezi kullanmaya ne kadar zamanda alışırım?

Protez sürekli takılmalı mıdır?

Protezin hangi süreçlerde ve zaman diliminde kullanılması gerektiği hakkında, diş hekimi bilgi verecektir. Diş protezine alışabilmek amacı ile  ilk olarak sürekli takılmalıdır. Ardından ise yalnızca gece takılması(takılmaması) gerekebilir. Bu durum, tamamen hastanın ağız ve diş yapısı ile ve sorunları ile ilgili olarak değişebilmektedir.

Yemek Yeme ve Çiğneme, Diş protezi ile yemek yemek mümkün müdür? 

Hastanın eksik dişlerinin tamamlanması, yemek yeme eylemini rahatlatacaktır. Diş protezinin uygulandığı ilk zamanlarda hasta adaptasyon sorunu yaşayabilir fakat bu süreç tamamlandığında hasta yemekleri konforlu bir şekilde tüketebilecektir. Başlangıç sürecinde proteze alışmak için yumuşak gıdalar ve küçük lokmaları yavaş ve çiğneyerek yiyiniz.

Diş protezi estetik görüntü sağlar mı?

Diş protezleri, estetik olarak kaybedilen görüntüyü geri sağlamaktadır. Hastanın gülüşü, kendine güveni ve estetik kaygıları olumlu yönde değişecektir. Diş protezi; yanak ve dudakları destekler. Bu sayede de kırışıklıkların önlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Diş protez yapıştırıcıları kullanılmalı mıdır?

Diş protezi yapıştırıcı kremi iyi uyumlu protezlerinizin tutuculuğunu arttırmak için uygulanabilir. Yapıştırıcının elastik yastık etkisi proteze konfor sağlar, Zor yapışma koşulları ve aşırı tükürük birikimi gibi yapışma sorunlarında bitkisel içerikli yapıştırıcılar tavsiye edilir . Kötü ve yıpranmış  protezler için yapıştırıcı kullanmak, dokuların daha çok tahriş olmasına yol açabilir. Protez kullanıcılarının yılda en az  bir defa  Diş hekimine uğraması gereklidir .

 Diş protez bakımı nasıl yapılır?

Diş protezleri de doğal dişler gibi bakıma ihtiyaç duymaktadır. Günlük ağız ve diş bakımının yapılması gerekmektedir. Diş protezi üzerinde kalan besin artıklarının temizlenmesi için dişlerin günde iki kere Diş Protez fırçası ile fırçalanması gerekmektedir. Temizlik için eczanelerde bulabileceğiniz diş protezi temizleme jeli veya oksijen içeren temizleyici  tabletler  kullanılabilir.

Protezlerin cilasını bozabilecek sert diş fırçaları kullanmak sakıncalıdır. Diş protezi temizliği için çamaşır suyu ya da diğer kimyasal beyazlatıcılar kullanılmamalıdır.

 

Leave A Comment